Празник е! Честваме Покров Богородичен и почитаме паметта на светите Роман

...
Празник е! Честваме Покров Богородичен и почитаме паметта на светите Роман
Коментари Харесай

Празник е! Честваме Покров Богородичен


Празник е! Честваме Покров Богородичен и почитаме паметта на светите Роман Сладкопевец и Йоан Кукузел. На 1 октомври честваме празника Покров Богородичен и почитаме паметта на светите Роман Сладкопевец и Йоан Кукузел.
Празникът Покров на Пресвета Богородица
е открит след едно привидение на свети Андрей Юродиви в Богородичната черква във Влахерна, Цариград, през Х век.

Храмът бил претъпкан от хора, които се молели за протекция от сарацинското настъпление. Тогава светецът видял Божията майка да простира над народа своя покров, т.е. закрилата си посредством посредничество пред нейния възвишен Син. Така това събитие станало обичан празник за християните през вековете.
В този ден се уважава и паметта на двама
от най-видните църковни артисти в християнската история.

Роман Сладкопевец бил роден в края на V век в град Емеса, Сирия,

само че станал прочут като талантлив църковен стихотворец и умел артист в Цариград. Създал към хиляда богослужебни текста в мерена тирада, от които са непокътнати единствено стотина. Като отличен реализатор на църковни песнопения, бил наименуван Сладкопевец. С всичко това и изключително с праведния си и преклонен живот той заслужил завинаги признанието на вярващите, уважаван като светец.
Йоан Кукузел бил роден от майка
българка в град Драч (днес Дуръс в Албания) в края на ХIII век.

Заради певческата си заложба от дребен бил взет в Цариград да се изучи за църковен артист. Усъвършенствал знанията и уменията си, станал първи артист в фамозната черква „ Света София “, само че го влечал уединеният молитвен живот. Затова скрито напуснал блясъка и удобствата, и отишъл във Великата лавра на Атон.
Без да споделя каква популярност имал
в столицата, помолил да бъде признат за послушник.

Дали му да пасе добитъка, а той на воля пеел из планината. Веднъж обаче го чули други монаси и по този начин Йоан бил подложен за артист в храма на лаврата. Продължил да живее непретенциозно, основал прелестни произведения, с които славел Бога и украсявал молитвата на монасите. Поради смирението и чистотата на живота си е приет за светец.
Имен ден честват Анани и Анания.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР